Yunanistan Vatandaşlığı

yunanistan_vatandasligi

Yunanistan Cumhuriyeti Balkan Yarımadasının güneyinde, kuzeyden Arnavutluk, Makedonya ve Bulgaristan, Doğudan Türkiye, güneydoğudan Ege Denizi, güneyden Akdeniz ve batıdan Adriyatik Denizi ile çevrili ülke. Başkenti Atina olan ülkenin nüfusu 10.665.989 kişidir. Resmi dili Yunanca, dini Hıristiyanlık (İslamiyet, Batı Trakya) ve para birimi Euro’dur.

1830’da bağımsızlığını kazanan Yunanistan’ın tarihine Ortodoks Hıristiyanlık ve Osmanlı yönetimi büyük ölçüde damgasını vurmuştur. Fatih’in İstanbul’u fethetmesi, dünya tarihinin olduğu gibi Yunan tarihinin de dönüm noktasıdır. Artık Yunan Devleti kalmamış ve Yunanistan toprakları bir Osmanlı eyaleti olmuştu. Atina 1458 sonbaharında Osmanlı topraklarına katıldı.

Komşumuz Yunanistan, kültürümüze çok yakın olması ve tatil için güzel olanaklar vaat etmesiyle hem tatil hem de vatandaşlık için sıkça tercih ettiğimiz bir ülke. Sadece Türklerin değil, Yunan Adaları sayesinde birçok ülke tarafından yaz aylarında tercih ediliyor. Başkent Atina’nın yanı sıra Selanik, Kavala gibi yerler de görülmesi gerekenler arasında yer alıyor.

Yunanistan Gezilecek Yerler

1- Yunan Adaları
Santorini, Mykonos, Rodos, Kos ve dahası… Yunanistan, ağırladığı turistlerin büyük bir bölümünü adalar sayesinde elde ediyor. Turistik özellikleriyle ön plana çıkan adaların ekonomik yaşantısı, manzaraları ve muhteşem plajları herkesi mest ediyor. Yunan yemekleri ve mezeleriyle tavernalarında hoş vakit geçirip, akşama kadar zamanınızı plajlarda geçirebilirsiniz.

Türk izlerine sık sık rastlayacağınız adalarda hiç yabancılık çekmeyeceksiniz. Türkçe bilen birçok Yunan olmasının bunda etkisi olacak. Ayrıca yemek, yaşam ve diğer kültürlerin benzerliği de Yunanistan’ı ziyaret etmenizdeki etkenlerden. Muhteşem plajları ve antik kentler keşfedilmek için sizi bekliyor!

2- Atina
Yunanistan’ın başkenti Atina, ülkenin ziyaret edilmesi gereken yerlerinden biri. Atina gezilecek yerler arasında ilk sırada Akropolis bulunuyor. Şehrin en yüksek noktalarından birinde yer alan antik kent eserleri Akropolis Müzesi‘nde sergilenmektedir. Şehrin tarihi yapısının yanı sıra tavernaları ve şirin sokaklarıyla ön plana çıkan Plaka da ilgi çekici güzellikte. Ayrıca Monastiraki, Ermou Caddesi, Sintagma Meydanı görülmesi gereken diğer yerlerden…

3- Selanik
İçimizden bir parça Selanik, Türk topraklarına en yakın şehirlerden. Türk izlerini fazlasıyla yaşatan bu şehirde en önemli manevi değerlerimizden Atatürk’ün doğmuş olduğu ev bulunuyor. Samimi sokakları, sahil yolu, Beyaz Kule, tarihi yapıtları ve plajlarıyla mest eden Selanik’te huzurlu bir tatil geçirmeniz mümkün.

Atina’daki şehir yapısından biraz daha uzak, küçük ve samimi bir şehir havası olan Selanik’te gece hayatı oldukça hareketli. Öğrencilerin akın ettiği birçok mekan var. İstanbul’dan otobüsle ulaşabileceğiniz Selanik’e kısa da olsa vakit ayırmanızı ve bu havayı solumanızı öneriyoruz.

4- Kavala
Ufak bir sahil kasabasını andıran Kavala, söylenenlerin aksine mutlaka görülmesi gereken bir yer. Osmanlı izlerini diğer Yunan şehirlerine göre daha az taşıyor. Yine de şehrin en önemli yapıları Türkler tarafından yapılmış. Sessiz sakin ancak ufaktan bir huzur kaynağı olarak Kavala, Yunanistan yolculuğunuz esnasında en azından bir gününüzü ayırmanız gereken yerlerden.

5- Halkidiki
Selanik’in gözde tatil destinasyonu Halkidiki, masmavi ve berrak plajlarıyla adeta büyüler. Orman ve dağlık bir alanda olan Halkidiki, doğayla iç içe, yeşil ve mavinin muhteşem uyumunu bizlere sunar. Kavala ve Selanik’ten ulaşımın oldukça kolay olduğu bu bölge Ege’nin en güzel yerlerinden.

Bunu da oku :  Asgardia

6- Delfi
Antik Yunanistan’da Apollon tapınağının bulunduğu yer olan Delfi (Delphi), görkemli yapısıyla Yunanistan için oldukça fazla öneme sahip. Yunanistan’da Akropolis gibi birçok antik kent bulunuyor ancak Delfi bunlar arasında ayrı bir parantez açılması gerekenlerden. Çevrede antik kenti ziyarete gelenler için birçok otel ve restoran bulunur. Zira Delfi, Akropolis’ten sonra en çok ziyaret edilen antik kenttir.

7- Meteora
Sözlükte “göklerde duran” anlamına gelen Meteora, Yunanistan’da taşlar üzerine kurulan bir kilise verilen isim. Harika bir doğa güzelliğine sahip olan kiliseye ulaşmak için bin basamaklı bir yolculuğa çıkmanız gerekiyor.

8- Nafplion

Yunanistan’ın ilk başkenti Nafplion şehri, tepeye kurulan ve harika bir manzaraya sahip kalesiyle meşhur. Ayrıca şehirde Osmanlı döneminden kalma bir cami var ve bu cami başkent olduktan sonra parlamento olarak kullanılmış.

Karathon plajı da görmeye ve vakit geçirmeye değer yerlerden. Sahilde bulunan şirin kafe ve tavernalarda huzurlu vakit geçirmek için Nafplion’u Yunanistan gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

9- Patras
Yunanistan’ın en büyük üçüncü şehri Patras, limanlarıyla ön plana çıkıyor. Şehirde düzenlenen festival için birçok kişi akın eder. Muazzam manzaralara sahiptir ancak küçük olduğu için beklenilen ilgiyi görmez. Bu yüzden en az yarım gününüzü Patras’a ayırmanızı öneririz.

10- Resmo
Girit’in en önemli ve turistik şehirlerinden Resmo, fazla kalabalık olmasa da yaz aylarında yabancı turist akımına uğruyor. Adanın en büyük üçüncü şehri olmakla birlikte merkeze yakın bir havalimanına sahiptir. Tarihi yapısıyla ilgi çeker. Eğitim konusunda da gelişmiştir. Tatil için sakin ve doğa güzelliklerini sunmasıyla tercih edilebilir.

11- Hanya
Çok millete ev sahipliği yapmış olan Hanya, tam bir kültür ve doğa cenneti. Şehrin limanında bunu çok iyi bir şekilde hissedebilir, bunun yanı sıra tatil evlerinde güzel vakit geçirebilirsiniz. Eğlence dolu barlar ve kafelerde hayat akışı asla durmazken lüks turizmin tadını çıkarabileceğiniz birçok nokta da var. Girit’in kültürlü ve saklı cenneti olarak adlandırılan bu bölgede Agia Marina, stalos ve Platanias Plajları gitmeye değer.

Yunanistan Vatandaşlığı
Son dönemlerin en çok konuşulan ülkelerinden biri olan Yunanistan, ekonomik sıkıntıları ve yaşlı nüfusundaki artış sebebiyle vatandaşlık kurallarını esnetmiş durumda. Yunan vatandaşı olmak istiyorum diyorsanız bu durumda herhangi bir Avrupa ülkesinin vatandaşı olmaktan çok daha kolay yollarla Yunan vatandaşı olabilirsiniz.

Yunan vatandaşlığını tercih edenler için şartlar oldukça kolay olsa de işlemler ve prosedürler biraz zaman alabilir. Gerekli mercilere başvuru yaptığınızda istenilen evraklarla beraber giderseniz sürecin daha hızlı akacağından emin olabilirsiniz.

Yunanistan’da Doğum ile Yunan Vatandaşı Olunur mu?
Yunanistan’da anne ve baba olarak 5 yıldan uzun süre ikamet ettiyseniz bu durumda çocuğunuz için vatandaşlık hakkı yaratabilirsiniz. Ülke sınırları içinde en az 5 yıl yaşamış olan bireyler Yunanistan vatandaşlığı almak için başvuru yaptığında ikametini kanıtlamalıdır. Çalıştığınız iş yeriniz, kira kontratınız ya da evliliğiniz ile Yunanistan’da kaldığınızı kanıtlayabilirsiniz. Bu şekilde gereken süreyi doldurduğunuzda bebeğiniz Yunanistan’da dünyaya gelirse otomatik olarak Yunan vatandaşı olacaktır.

Bunu da oku :  Tayland Vatandaşlığı

Yunanistan’da bebek dünyaya getirmek için eşlerden birinin Yunan vatandaşı olması gerekmemektedir. Ülke sınırları içinde dünyaya gelen her birey ebeveynleri 5 yılı doldurduysa Yunan vatandaşı olarak kabul edilmektedir.

Evlilik Dışı Doğan Çocuklar Yunan Vatandaşı Olabilir mi?
Yunanistan sınırları içinde dünyaya gelmiş ancak yasal olarak evlilik söz konusu değilse bu durumda devlet, bebeklere vatandaşlık vermektedir. Anne ya da babası evlenmemiş ancak Yunan vatandaşı olan bireyler ülkede doğduğu kanıtlanırsa Yunan vatandaşı olma hakkına sahiptirler. Bunun yanında aynı kural kimsesiz bebekler için de geçerlidir. Anne ya da babası olmayan bebekler de vatandaşlıkta öncelikli kabul edilmektedirler.

Oturma İzni ile Yunan Vatandaşı Olunur mu?
Yunan vatandaşı olmak istiyorum diyenlerden biriyseniz izleyeceğiniz en kesin yol oturma izni almakla mümkündür. Yunanistan’da oturma izni almak için öncelikle çalışma izni almalısınız. İş yerinizden davet ile çalışmaya gelmeli, bunu konsolosluk ya büyükelçiliklere belgelemelisiniz. Daha sonra gerekli başvuruları yaptıktan sonra çalışmaya başlayabilirsiniz. Yunanistan vatandaşlığı almak oturma iznini aldıktan sonra mümkün olacaktır. Bunun için çalışma izninizle ülkeye katkınız olacağını ispatlamalısınız. Sonrasında oturma izni için rahatlıkla başvuru yapabilirsiniz.

Oturma iznini aldıktan sonra ülkede 10 yıl ikamet etmeniz gerekmektedir. Yunan vatandaşı olma dileği olanlar ülkede kalıp 10 yıl çalışmalı ve hayatını devam ettirmelidir. Süre sona erdiğinde rahatlıkla vatandaş olabilirsiniz.

Kökenlerinizde Yunan Olma Durumu Varsa Yunan Vatandaşı Olabilirsiniz
En hızlı Yunan vatandaşlığı elde etmenin yolu etnik kökendir. Ailenizde Yunanistan vatandaşı olan varsa bu durumda siz de Yunan olabilirsiniz fakat bu şart vatandaşlık değiştirenler için geçerli değildir. Şöyle ki ailenizde gerçek bir Yunan varsa siz de kütüğünüzde bulunduğu için vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz.

Ailenizin dışında birkaç nesil öncenizde belgeleyebildiğiniz eski kökeninizde Yunan olan bir kişi varsa bu durumda siz de Yunan vatandaşı olma hakkını elde edebilirsiniz.

Sermaye ile Yunan Vatandaşı Olunur mu?
Son yıllarda ekonomik anlamda oldukça zorlu bir süreç geçiren Yunanistan, yapılacak her yatırıma açık olduğunu dile getirmişti. Küçük ya da büyük ülke ekonomisine katkı sağlanması, ülke vatandaşlığı elde etmenizi hızlandırabilir. Yunan vatandaşı olmayı bekliyorum diyenler için büyük bir fırsat olan yatırımla vatandaşlık, oldukça hızlı sonuç vermektedir. Ülkeye en az 300.000 Euro ile yatırım yaptığınızda yasal olarak vatandaşlık hakkı sizin oluyor. Hem ülkeyi kalkındırma hem de ülkede vatandaş olma şansına sahip olabiliyorsunuz.

Sermaye ya da yatırım ile vatandaşlık elde etmek için yalnızca konsolosluğu bilgi vermeniz yeterli. Bir şirkete ortaklık ya da iş yeri açmak, vatandaşlık sürecinizin de hızlanmasına yardımcı olacaktır.

Ev Satın Alınarak Yunan Vatandaşı Olunur mu?
Yunanistan, ülke ekonomisini her alanda canlandırmak amacıyla farklı fırsatlar sunmakta. Eğer Yunan vatandaşı olma niyetindeyseniz siz de bu fırsatları değerlendirebilirsiniz. Öncelikle Yunanistan sınırları içerisinde bulunan ve en az 300.000 Euro değerine sahip mülk almanız gerekmektedir. Bu bir nevi yatırım olarak kabul edildiği için hemen arkasından oturma izni temin edebilirsiniz.

Bunu da oku :  Angola Vatandaşlığı

Belirtilen fiyatta ev alındığında 5 yıllık oturma izni almanız mümkündür. Daha sonra herhangi bir satış işlemi gerçekleşmemesi durumunda 5 yılda bir oturma izniniz yenilenecektir. Bunun yanında Yunan vatandaşı olmayı tercih ediyorum diyorsanız gereken süreyi doldurduğunuz için vatandaş olmanız mümkündür. Yunan vatandaşlığı için sermaye ya da mülk süreci oldukça hızlandırmaktadır.

Gerçek Bir Evlilik ile Yunan Vatandaşı Olunur mu?
Yunan vatandaşı olmanın en kesin seçeneklerinden biri de evliliktir. Eğer eş olarak tercih ettiğiniz kişi Yunan vatandaşıysa bu durumda vatandaşlık talep etme hakkına sahip olabilirsiniz. Bunun yanında yalnızca evliliğin yeterli olmadığını da bilmelisiniz. Aile bakanlığı tarafından yabancılarla yapılan evliliklerin devamlı gözetim altında tutulması gerçek bir evliliği de zorunlu kılmaktadır.

Yunan vatandaşlığı için gerçek bir evlilik yaptığınızı dönemsel kontrollerde ortaya koyarsanız bu durumda vatandaşlık için süreci hızlandırabilirsiniz. Belli aralıklarla yapılan kontroller ev düzeninizden birbirinize olan tavırlarınıza kadar önemlidir.

Eğitim ile Yunan Vatandaşı Olunabilir mi?
İlköğretim ve orta öğretim olmak üzere henüz 18 yaşını doldurmamış, Yunanistan’da okuyan her çocuk vatandaşlık için başvuruda bulunabilir. Eğitim hayatının 6 yılını Yunanistan’da tamamlayan ve reşit olmamış olan çocuklar, yasal olarak oturma iznine sahip olmak koşuluyla vatandaşlık elde etme hakkına sahiptirler.

Mülk Yoluyla Oturum İzni Kazanmak İçin Nereye Başvurmalı?
Yunanistan’daki yabancı vatandaşlar ve göçmenlik birimine başvuru yapmanız gerekiyor. Başvurunun, mülk satın alındıktan sonra 15 gün içerisinde yapılması gerekiyor. İşlemlerin sonuçlanması da yaklaşık sekiz hafta sürüyor.

Mülk edinimi, yunan vatandaşlığına giden yolda size kapıları tamamen açmasa da kapılar, büyük oranda aralanmış oluyor çünkü Yunanistan vatandaşlığı, 7 yıllık oturum sonrasında mümkün oluyor. Yedi yıllık oturum izninden sonra Yunanistan’da yaşıyorsanız, vatandaşlık için de başvuruda bulunabilirsiniz. Oturum izni için Yunanistan’da fiziksel bulunma şartı aranmazken, vatandaşlık başvurusu için bu yedi yıllık süreçte Yunanistan’da yaşıyor olma şartı aranır.

Türk Vatandaşları Yunanistan’da Nerelerden Ev Alabilir?
Yunanistan’da gayrimenkul yatırımı yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli bir konu bulunmaktadır. Yunanistan-Türkiye sınırlarındaki adalarda ve şehirlerde, yabancıların gayrimenkul alımları sınırlandırılmış ya da özel bir izne bağlıdır. Mülk yatırımı için sorunsuz olan bölgeler ise: Atina, Selanik, Türkiye’ye sınırı olmayan Kuzey Yunanistan şehirleri, Girit ve Mikonos’tur.

Çifte Vatandaş Olunabilir mi?
Yunanistan ve Türkiye, çifte vatandaşlığa da izin vermektedir. Yani şartları yerine getirdikten sonra her iki ülkenin de vatandaşı olabilirsiniz. Çoklu vatandaşlık olması durumunda Türkiye’deki Nüfus Müdürlüğü’ne bildirim yapılması gerekmektedir. Bu bildirim sonucu başka bir devletin vatandaşlığını kazanan kişilerin, nüfus aile kütüklerine sahip oldukları çoklu vatandaşlığa dair bir açıklama yapılmaktadır.

Daha ayrıntılı bilgi için bakınız1 bakınız2

5/5 - (5 votes)
(Toplam 243 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment