Küba Vizesi

kuba-sokaklari

Küba

Küba, resmî olarak Küba Cumhuriyeti. Karayiplerde bir ada ülkesi. Küba, Isla de la Juventud ve birçok takımadaların yanı sıra, başlıca Küba adasından oluşur. Havana, Küba’nın en büyük şehri ve ülkenin başkentidir. Santiago de Cuba ikinci en büyük şehirdir.[4][5] Küba’nın kuzeyinde Birleşik Devletler (150 km uzaklıkta), batısında Meksika ve Bahamalar, güneyinde Cayman Adaları ve Jamaika ve güneydoğusundaki Haiti ve Dominik Cumhuriyetine kadar uzanır.

Küba Konumu

Yengeç Dönencesi’nin hemen başında ve Meksika Körfezi’nin girişinde yer alır. Aynı adı taşıyan asıl büyük adanın yanı sıra 3,715’ten fazla ada ve adacığı kapsar. Önce doğuya, daha sonra güneye yönelerek bir yay biçiminde Antil Denizi’ni çevreleyen Antiller ada zincirinin önemli bir parçasını oluşturur. En yakın komşusu olan Haiti’ye 77, Bahamalar’a 140, Jamaika’ya 146, Amerika Birleşik Devletleri’ne 180, Meksika’ya 210 ve Cayman Adaları’na 240 km uzaklıktadır. Ülkenin ikinci büyük adası Juventud adasıdır. En yüksek noktası Turquino Doruğu’dur (2005 m). Toplam kara yüzölçümü 110,861 km²’dir. Yıllık ortalama sıcaklık 26 °C’dir. İki mevsimle belirlenen yarı tropikal bir iklime sahiptir. Eylül – Ekim ayları arasında görülen kasırgalar bazen büyük yıkımlara yol açmaktadır. Kıyılarının toplam uzunluğu 3735 km olup, Guantanamo Koyu’ndaki Amerika Birleşik Devletleri deniz üssüyle 29 km’lik kara sınırı vardır.

Küba’nın Kısa Tarihi

Kristof Kolomb’un Ekim 1492 tarihinde (birinci yolculuğunda esnasında) keşfederek İspanyol toprağı ilan ettiği Küba’da ilk kalıcı yerleşim 1511’de kuruldu. 1500’lü yıllarda sömürge haline gelmeye başlayan Küba’da İspanyol hâkimiyeti 1898 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin askeri müdahalesi sonucunda bitti. 1902 yılında da Küba bağımsız bir devlet haline geldi.

Bağımsızlık ve sonrası 1901-1958

19. yüzyılın sonlarından itibaren İspanya’nın şeker üretimi ve ihracatı için gerekli işgücü, sermaye, makine, teknik beceri, ve pazarları sağlamada yetersiz kalması Küba’yla olan siyasi ve iktisadi bağlarının giderek zayıflamasına yol açtı. Bu ortamda Amerikalı işinsanları şeker üretiminde ve ticaretinde güç kazanmaya başladı. İspanyolların adada gelişen özerklik talebine ödün vermemesi ve vergileri daha da artırması, On Yıl Savaşı’nın (1868 – 1878) başlamasına neden oldu. Sonunda İspanya Zanjon Sözleşmesi’yle (1878) siyasal ve ekonomik reformlar yapmaya söz verdi. Adada sağlanan barış ortamı ekonomik bunalımın derinleşmesi yüzünden uzun süreli olamadı. 1895’te sürgündeki Kübalı şair ve gazeteci Jose Marti’nin sürgündeki siyasi örgütleri bir araya getirmesiyle gerilla taktiklerine dayanan bir bağımsızlık savaşı başladı. Buna karşı İspanya adaya 200 bin asker çıkardı. Savaş ortamının adadaki şeker üretimini durma noktasına getirmesi üzerine ada ekonomisinde etkin durumda olan Amerika Birleşik Devletleri’nin Havana limanında demirli Maine Gemisi’nin batırılmasını bahane ederek İspanya’ya savaş açmasına neden oldu.

İspanya’nın İspanyol – Amerikan Savaşı (1898) sonunda yenilmesinin ardından imzalanan Paris Antlaşması çerçevesinde öngörülen Küba’nın bağımsızlığı 1 Ocak 1899’da Amerika Birleşik Devletleri işgali altında yürürlüğe girdi. Küba Devleti’nin siyasal ve ekonomik çerçevesini belirleyici önlemler alan Amerika Birleşik Devletleri, Küba’nın iç ve dış ilişkilerinde söz sahibi olma ve Guantanamo Koyu’nda bir deniz üssü kurma hakkını aldıktan sonra birliklerini adadan çekti. (1901) İkinci Amerika Birleşik Devletleri müdahalesinden (1909) sonra seçimleri kazanan liberallerin adayı Jose Miguel Gomez döneminde rüşvet, yolsuzluk ve sosyal adaletsizlik üzerine kurulu bir yönetim biçiminin yolunu açtı. Özellikle Afrika kökenli kübalıların siyasal haklar ve daha iyi iş olanakları için giriştiği eylemler sert biçimde bastırıldı. Gomez’le birlikte örtülü bir diktatörlüğe dönüşen cumhurbaşkanlığı çoğu kez hileli seçimler ve askeri baskı yoluyla ele geçirilen bir makam durumuna geldi. 1933’te Amerika Birleşik Devletleri’nin desteğiyle Gerardo Machado’yu deviren Fulgencio Batista, en ünlü diktatör olarak uzun yıllar Küba yönetimine damgasını vurdu. Batista zamanında tarım ve hayvancılığın yanı sıra turizm ve kumarhane işletmeciliği de önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Buna karşı işsizlik oranın yükselmesi, nüfusun büyük çoğunluğunun yoksulluk içinde kalması ve ekonominin giderek daha da dışa bağlanması Batista yönetimine karşı etkin bir muhalefetin doğmasına yol açtı.

Bunu da oku :  Çin Vizesi İşlemleri

Devrim ve sonrası

1950’lerde komünist rejimi ele alan gruplardan birine liderlik eden Fidel Castro, Moncada Kışlası’na düzenlediği başarısız bir baskından (1953) dolayı bir süre hapis yattı. Daha sonra Meksika’ya giden Castro 1955’te 26 Temmuz Hareketi’ni başlattı. Arjantinli devrimci Che Guevara’nın da yer aldığı örgütün Aralık 1956’da Küba’da başlattığı gerilla hareketi, zamanla öteki gruplardan da destek alarak Batista’ya bağlı birliklere önemli darbeler indirdi. 1 Ocak 1959’da diktatör Fulgencio Batista’nın Küba’yı terketmesinin ardından Fidel Castro’ya bağlı bin kişilik bir kuvvetin Havana’ya girmesiyle yeni bir yönetim başladı.

Küba Vizesi

Küba’ya gitmek isteyen her bordo pasaport sahibi Türk vatandaşının Küba vizesi alması gerekir. Diplomatik (siyah), hizmet (gri) ve hususi (yeşil) pasaport sahipleri ise 180 gün içerinde 90 günü geçmemek şartıyla Küba’ya vizesiz gidebiliyor.

Küba vizesi pasaportun sayfalarına basılan bir vize değil, daha çok imzalı bir ülkeye giriş izni kağıdı ve bir gün içinde düzenlenebiliyor. Bir Schengen Vizesi ya da İngiltere vizesi gibi evrak toplamanız gerekmiyor. Pasaportunuz, uçak bileti, vize ücreti ve fotografınızla (hatta bazı yerler onu da istemiyor) başvurabiliyorsunuz. Küba vizesine 3 farklı şekilde başvurabilirsiniz:

Ankara’daki Küba Büyükelçiliği’ne bireysel başvurmak,
Yetkili turizm acentaları aracılığı ile başvurmak,
İnternet üzerinden turist kartı almak.

Küba Vizesi Başvurusundan Önce Bilinmesi Gerekenler

Küba Turist Vizesi Nedir?
Küba Turist Vizesi veya Küba Turist Kartı, Küba’ya turistik amaçlı gideceklerin alması gereken izin belgesidir. Bu belge, vize sahibine Küba’ya tek girişli 30 gün kalma hakkı verir. Bu 30 güne ek olarak bir 30 gün daha uzatabilme hakkı bulunuyor.

Küba Vizesi İstiyor Mu?
180 gün içerinde 90 günü geçmemek şartıyla diplomatik (siyah), hizmet (gri) ve hususi (yeşil) pasaport sahipleri dışında umumi (bordo) pasaport sahibi Türkiye Vatandaşları, Küba’ya girebilmek için mutlaka Küba vizesi almak durumundalar.

Küba Vizesi Ne Kadar?
Acentaların farklı farklı hizmet bedelleri olduğundan haliyle Küba vizesi ücretleri de acentalardan acentalara değişiklik gösteriyor. Fakat Ankara’daki Küba Büyükelçiliği’nin belirlediği Küba turist vizesi ücreti 195,00 TL. Büyükelçilik ücretin sadece ve sadece banka hesabına yatırılmasını bekliyor.

Fakat ben Ankara’ya gitmek veya posta yollamakla uğraşmayayım diyorsanız üzerine biraz daha fazla hizmet bedeli koyarak bulunduğunuz şehirdeki Küba Büyükelçiliği ile akredite turizm acentaları aracılığı ile başvuru yapmayı tercih edebilirsiniz. Ücretlendirmeleri örnek vermek gerekirse Go&GoTour 149 TL, Bizim Ada Seyahat Turizm Acentası bireysel başvuruda 110 TL posta ile başvuruda 130 TL, Global Vize 100 Euro, Hippo Tur 150 TL gibi düşünebilirsiniz.

Küba Turist Vizesi Ne Kadar Süre Geçerli?
Küba turist vizesi, vize sahiplerine tek girişlik 30 gün boyunca Küba’da kalma hakkı verir. Bu süre sadece bir kereye mahsus olmak üzere Küba’daki göçmenlik bürosundan 30 gün daha uzatılabilir.

Bunu da oku :  Azerbaycan Vize İşlemleri

Küba Vizesi Nasıl Alınır?
Türkiye’den Küba Vizesi başvurusu 3 yolla yapılabiliyor.

Ankara Küba Büyükelçiliği’ne Bizzat ve Posta Yoluyla Başvuru
Aşağıda anlattığımız Küba vizesi için gereken belgeleri ve vize ücretini hazırlayıp çalışma saatleri içinde Ankara Küba Büyükelçiliği’ne bizzat gidip veya belgelerinizi postalayarak başvuruda bulunabiliyorsunuz. Eğer belgelerinizi posta yoluyla yollamayı seçerseniz vizenizin size geri gönderilebilmesi için dosyanızın içine bir de kendinden adresli bir zarf da eklemeniz bekleniyor.

Yetkili Turizm Acentaları Aracılığı İle Başvuru
Çoğu turizm acentasının Küba Büyükelçiliği ile akreditasyonu bulunuyor. Küba Kültür, Hippo Turism, Vize Merkezi, Global Vize, Go&Go Tour, Longvize, Bizim Ada Turizm Seyahat Acentesi… Pasaport, biometrik fotograf ve vize ücreti ile bu acentalardan herhangi birine gidip başvuru yapabiliyorsunuz.

İnternetten Online Başvuru
Üçüncü bir seçenek olarak internetten online başvuru yapabileceğiniz vize şirketleri de var. Scan edilmiş dosyalarınızı ve vize ücretini ödediğinize dair dekontunuzu göndererek başvuru yapıyorsunuz. Bkz. Küba Vizesi, Cuba Visas

Küba Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Küba vizesi 1 gün içinde hatta birkaç saat içinde sonuçlanabilen bir vize türü. Çok ender de olsa büyükelçilik ekstra belge veya mülakat talebinde bulunabiliyormuş ama şu ana kadar başına böyle bir durum gelene şahsen rastlamadık.

Yine eklememiz gerekir ki; bizim başımıza vize kağıdının yoğunluk nedeniyle başvuru yaptığımız acentada tükenmiş olması şansızlığı geldi. Uçuşumuz vize başvurusu yaptığımız günün ertesi gününeydi. İstanbul’daki hiçbir acentada kalmamış olabileceğini öğrendiğimizde dünya başımıza yıkıldı. İstanbul’da kalmadığında Ankara’daki konsolosluktan yolluyorlar ve varması birkaç gün alabiliyor. Daha sonra konu çözüldü ama yine de siz benim başıma gelmez demeyin, yolculuğunuzdan en az 4 gün önce vize işini halletmeye bakın.

Küba Vizesi Başvuru Süreci
Küba vizesi başvuru süreci, Birleşik Krallık vizesi ve Schengen vizesi gibi meşakatli prosedürlere sahip vize türlerine göre oldukça kolay bir süreç. Küba vizesine ister bireysel olarak Ankara’daki Küba Konsolosluğu’na, ister anlaşmalı turizm acentaları aracılığıyla, isterseniz de internetten başvuruyor olun yapmanız süreç şu şekilde ilerliyor:

Yurtdışına çıkış tarihinden sonra bile en az 6 ay geçerliliği olan ve veriliş tarihi 10 yıldan eski olmayan pasaport aslı, pasaport fotokopisi, Otel ve Uçak Bileti Rezervasyonu ve seyahat sürenizi kapsayan zorunlu seyahat sigortası, 2 adet biyometrik fotoğraftan (her acenta talep etmiyor, pasaport resminizi scan edebiliyorlar) oluşan gerekli belgeleri hazırlamak,
Küba Ankara Büyükelçiliği’ne hitaben vize talep dilekçesi yazmak ve başvuru formunu doldurmak, (eğer bir turizm acentası üzerinden başvuru yapıyorsanız bu kısmı sizin yerinize onlar halledecektir.)
Acentadan acentaya değişebilen fiyatlarla konsolosluk hizmet bedelini ödemek,
Bir gün ile birkaç saat içinde değişebilen süre zarfı içinde Küba vizenizi teslim almak.

Bunu da oku :  Avustralya Vizesi

Ne Amaçla Küba’ya Gittiğinize Göre Başvuracağınız Vize Türü Değişir
Küba vizesi, tüm diğer vizeler gibi Küba’ya ne amaçla gidiş amacınıza göre değişiyor:

A-2 / Aile Vizesi
Aile vizesi, Küba vatandaşlarının, Küba vatandaşı olmayan yasal eşleri ve çocuklarına verilen vize tipi. İster sadece ziyaret olsun isterse ikamet amaçlı olsun bu vize türüne başvuruluyor.

D-6 / Basın Vizesi

Basın vizesi, Küba vatandaşı olmayan basın üyelerinin başvurması gereken vize türü. Bu vize için Küba Büyükelçiliği basın ofisine başvuru yapmak gerekiyor. Basın ofisinden onay geldikten sonra başvurunuz konsolosluğa yönlendiriliyor.

İş Vizesi
İş vizesi, Küba vatandaşı olmayan fakat iş nedeniyle Küba’ya seyahat edecek olan kişilerin başvurması gereken vize türü. Bu vize için önce Küba Büyükelçiliği’nin konuyla ilgili ofisine başvuru yapılması gerekiyor. İlgili ofisten onay geldikten sonra başvurunuz konsolosluğa yönlendiriliyor.

Küba Turistik Vizesi İçin İstenilen Evraklar
Öncelikle Küba turistik vizesi için istenilen evrakların hem az hem de kolay ulaşılabilir olduğunu hem de tüm vize prosedürünün oldukça kısa ve pratik bir süreç olduğunun altını çizelim. Schengen vizesinde veya UK visa’da olduğu gibi tüm mal varlığınızı beyan eden dosyalar toplamanıza, noterden onaylı belgeler almanıza gerek yok. Tek yapmanız gerek sizden istenilen birkaç temel belgeyi hazırlamanız ve vize ücretini ödemeniz.

  • En az 6 ay geçerliliği olan, veriliş tarihi 10 yıldan eski olmayan, yıpranmamış pasaportunuzun aslı ve fotokopisi,
  • Konsolosluk vize işlemlerinin ödendiğine dair dekontun aslı (Acentalarda ödemeler nakit veya banka onaylı çek ile yapılabiliyor. Fakat Büyükelçilik sadece banka aracılığı ile ödeme kabul ediyor.)
  • Otel ve gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyonu,
  • Seyahat sürenizi kapsayan seyahat sigortası,
  • Her ihtimale karşı, 6 aydan eski olmayan, 45 mm genişlik ve 60 mm yüksekliğe sahip, 2 adet biyometrik fotoğraf,
  • Yine her ihtimale karşı nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Vizenizin size geri gönderilebilmesi için dosyanızın içine bir de kendinden adresli bir zarf (Eğer Büyükelçiliğe belgelerinizi posta yoluyla ulaştırıyorsanız.)
  • Küba Ankara Büyükelçiliği’nden alınan başvuru formunun doldurulması. (eğer bir turizm acentası üzerinden başvuru yapıyorsanız bu kısmı sizin yerinize onlar halledecektir.)

Küba Ankara Büyükelçiliği’nden Vize Alacaklar İçin Bilgiler
Büyükelçilik’ten almak daha meşakatli ve daha pahalıya maloluyor. Bu yüzden bizce en kolay en hızlı ve en ekonomik yol Küba Kültür gibi akredite acentalar aracılığı ile başvuru yapmak.

  1. Pasaport
  2. 1 fotograf
  3. Form (bilgisayarda veya büyük harflerle doldurulacak)
  4. Çalıştığı yerden yazı
  5. Uçak rezervasyonu
  6. Seyahat Sağlık Pigorta Poliçesi’nin fotokopisi
  7. Vize ücreti (195 TL) dekontu
  8. Türk pasaportu hamili olmayanlar, en az 6 aylık ikamet teskeresi ibraz etmelidir. Türk Kimliği olanlar, kimliğinin fotokopisini eklemelidirler.

Adres ve İletişim Bilgileri
Adres: Çankaya Mahallesi, Pak Sokak. No:1 D:28, 06540 Çankaya/Ankara
Tel: (90-312) 4428970-4428971
E-Mail: conscuba@embacubatr.netWeb

Küba Ankara Büyükelçiliği Çalışma Saatleri

Küba Büyükelçiliği çalışma saatleri Pazartesi – Cuma: 09.00-14.00. Konsolosluk Küba ve Türkiye’nin resmi tatillerinde kapalı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

(Toplam 345 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment